• Blog

  • LÉTO PODLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

    Léto startuje nejdelším dnem v roce a to letním slunovratem, 21. června. Letní hodiny slunečního světla nám dávají čas, abychom si mohli užít kreativní energii a byli součástí hojnosti, která nás obklopuje. V tradiční čínské medicíně je prvek ohně spojen s létem a má moc dát světlo a osvětlit naše vnitřní i vnější prostředí. Teplo léta nám dává [...]

    Číst více

    JARO PODLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

    Nadpřirozené síly jara dávají vzniknout větru na nebesích a všemu dřevu na zemi. V těle utvářejí šlachy také rodí zelenou barvu ...... propůjčují hlasu schopnost křičet ...tvoří oči, kyselou chuť a probouzí hněv Kniha Žlutého císaře o vnitřním lékařství JARO odpovídá elementu dřeva a z pohledu lidského vývoje,  porodu a dětství. V rámci dne jaro [...]

    Číst více

    ZHUBNĚTE BEZ STRESU ZA 20 DNÍ!

    Hubněte bez stresu s pomocí akupunktury! Shoďte až 10% váhy během 20 dní. Také jste již vyzkoušeli mnoho diet bez požadovaného výsledku? Vyzkoušejte náš redukční program, který si oblíbilo tisíce příznivců pro svou dynamiku. Díky jedinečnému propojení akupunktury a diety čerpající z učení čínské medicíny zhubněte až 10% váhy za 20 dní. Metoda byla [...]

    Číst více

    1 z celkem 2

  •  

    zima

    Zima je v tradiční čínské medicíně (TCM) obdobím hlubokého zvnitřnění a zpomalení, kdy se příroda stahuje do sebe a připravuje se na obnovu. Toto období je spojeno s elementem vody a s energií ledvin, která je v TCM považována za základní pro udržení zdraví a vitality. V zimě je klíčové udržovat rovnováhu mezi yinovou a yangovou energií, což je základem pro udržení tělesného tepla a prevenci nemocí. Tento čas nabízí příležitost k posílení našeho vnitřního já a k přemýšlení o našem zdraví a pohodě.

    Základní principy TCM v zimě

    V zimě je důležité chránit a posilovat naši Qi, životní energii, která může být v tomto období náchylnější k oslabení kvůli chladnějšímu a vlhčímu počasí. TCM doporučuje minimalizovat vystavení se chladu a vlhkosti, které mohou negativně ovlivnit yang energii a ledviny, a místo toho se zaměřit na aktivity a stravu, které podporují vnitřní teplo a energii. Zimní období je také ideální pro zklidnění mysli a snížení stresu, což pomáhá udržovat harmonii mezi tělem a duší.

    Stravování podle TCM v zimě

    V zimních měsících by měla být strava zaměřena na posilování ledvin a podporu yangové energie. Doporučují se teplé, vyživující potraviny, jako jsou kořenová zelenina, černé fazole, houby a zázvor, které pomáhají udržovat tělo v teple a posilují imunitní systém. Zimní polévky a čaje, obzvláště ty s bylinami jako je skořice a hřebíček, jsou ideální pro podporu trávení a zlepšení cirkulace. Tyto potraviny a nápoje nejenže posilují tělo, ale také pomáhají udržovat klidnou a vyrovnanou mysl.

    zima cvičení

    Aktivita v zimních měsících

    Pro udržení zdraví v zimě je důležité pravidelně provádět mírné fyzické aktivity, jako je Tai Chi nebo Qigong, které podporují plynulý tok Qi a udržují tělo v teple. Tyto cvičení nejenže zlepšují fyzickou kondici, ale také pomáhají uvolnit stres a podporují duševní klid. Důležité je také chránit se před chladem vhodným oblečením a pravidelnými teplými koupelemi, které pomáhají udržet tělesnou teplotu a relaxovat tělo i mysl.

    Akupunktura a bylinná terapie v zimě

    Akupunktura a bylinná terapie jsou v zimě klíčové pro podporu zdraví a péče o tělo. Akupunktura může pomoci regulovat vnitřní energii a zlepšit cirkulaci, zatímco bylinné přípravky mohou posilovat ledviny a podporovat yangovou energii. Tyto metody nejenže pomáhají udržovat fyzické zdraví, ale také podporují emoční rovnováhu a duševní pohodu.

    Závěr:

    Integrací principů TCM do našeho každodenního života můžeme v zimních měsících dosáhnout lepšího zdraví a pohody. Je důležité naslouchat potřebám našeho těla a poskytovat mu péči, kterou potřebuje, aby bylo v harmonii s rytmem přírody. Zima je ideální čas pro regeneraci a obnovu, a pokud se o sebe správně postaráme, můžeme vstoupit do nového roku s obnovenou energií a vitalitou.