• JARO PODLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

  • Nadpřirozené síly jara dávají vzniknout větru na nebesích a všemu dřevu na zemi. V těle utvářejí šlachy také rodí zelenou barvu …… propůjčují hlasu schopnost křičet …tvoří oči, kyselou chuť a probouzí hněv

    Kniha Žlutého císaře o vnitřním lékařství

    JARO

    odpovídá elementu dřeva a z pohledu lidského vývoje,  porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřeva jsou játra a jang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak

     

    DŘEVO V LIDSKÉM TĚLE

    V těle se prvek dřeva projevuje skrze játra, která jsou považována za jangový orgán a žlučník, jenž je naopak jinový. Tyto dva orgány společně v průběhu lidského života řídí veškeré procesy spojované se dřevem, tedy růst, tvořivost, zrod něčeho nového, osamostatňování se .

     

    JÁTRA ŘÍDÍ PLYNULÉ PROUDĚNÍ

    Stará se o to, aby se naše emoce a energie přizpůsobily všem změnám, kterým naše tělo čelí na buněčné a empirické úrovni. Díky této schopnosti Jater proudí emoce, si a krev tělem plynule. Pokud tomu tak není objevují se příznaky jako náladovost, vztek nebo pocit bolesti.

    JÁTRA ZADRŽUJÍ KREV

    Prostřednictvím ovládání toku krve vyživují játra naše svalstvo a tkáně, řídí menstruační cyklus a vytvářejí základ pro srdce a mysl.

    Jsou-li játra v nepořádku a nesprávně zadržují a vyživují krev, mohou se u žen objevit poruchy v menstruačním cyklu, pokožka je světlá a vysušuje se, dostavuje se pocit otupělosti nebo bídného sebevědomí.

     

    JÁTRA ÚSTÍ V OČÍCH

    Spojitost jater se zrakem je důkazem schopnosti dřeva udávat vize a směr, touto svou schopností zajištují játra ostrost zraku, zodpovídající za zvlhčené a jasné oči a oční víčka, posilují vnitřní zrak a směr a ovládají jasnozřivost. Při nemoci nebo dysfunkci jater se dostavují problém se zrakem, onemocnění očí nebo nedostatek vnitřního vhledu.

     

     

    JÁTRA VSTŘEBÁVAJÍ VŠE, CO NELZE STRÁVIT

    Podobně jako prvek dřeva v situacích, které nemáme pod kontrolou, hromadí hněv, schraňují játra přijaté látky, které není kam nasměrovat. Regulují hladinu tuku a cukru v krvi a pokud jejich hladina přetěžuje proudění krve, ukládají je do zásoby. Také zachytávají zbytkové látky po konzumaci alkoholu, kávy, čaje, tabáku a jiných drog nebo léků, stejně jako pesticidy či jiné chemikálie obsažené v potravinách. Jestliže se játra přetíží, naruší se i jejich úloha při trávení, což vede k výkyvům, v míře krevního tlaku a hladiny cukru, střevní zácpě, látkovým závislostem a hněvu.

     

    KDYŽ JE DŘEVO V NEROVNOVÁZE:

     

    • horší trávení, nadýmání, zácpy, průjmy, říhání
    • náladovost, podrážděnost, deprese
    • agresivita, vztek
    • vysoký krevní tlak
    • premenstruační syndrom
    • bolestivá menstruace
    • migrény, pulzující bolesti hlavy
    • ztuhlost a křeče na úrovni šlach
    • alergie a hyper imunitní reakce
    • červené oči
    • záněty šlach
    • záněty spojivek

     

    Podle TCM, je na jaře období jater a žlučníku. Tyto orgány mají na starosti regulaci a hladký,  uklidňující tok energie v průběhu celého organismu (těla i mysli). Bohužel, tyto dráhy jsou náchylné k zahlcení ( „stagnaci“), protože většina lidí užívá příliš mnoho nekvalitních tuků a denaturovaných potravin, chemikálií, léků, a omamných látek.

    Co se stane, když energie v dráze jater a žlučníku neproudí tak jak má? Můžeme zažít hněv a podrážděnost a pro ženy typické PMS, deprese, nespavost a neschopnost vést nebo rozhodovat. Jsme také náchylnější k problémům, jako je svalová napětí, ztuhlá šíje, bolesti hlavy, kdy játra a žlučník jsou mimo rovnováhu. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak změnit svůj stravovací plán a přípravu jídla.

     

    Jaro je nejlepší čas kdy začít integrovat tyto změny, a to zejména pokud máte sezónní alergie

     

    • Jaro je spojeno s prvkem dřeva. S tímto prvkem je obecně nejvíc spjata říše rostlin, jelikož ztělesňuje pro něj typický růst, proměnu energie ve hmotu a zeleň jako takovou. Proto v sobě veškerá zelenina obzvlášť ta zelené barvy kromě mnoha dalších rysů nese výrazné charakteristiky energie dřeva jako jsou zelené výhonky a pupeny rostlin a stromů. Konzumujte potraviny, které jsou bohaté na chlorofyl (včetně obilných trav, jako je pšenice nebo  šťáva ze zeleného ječmene, mikro řasy jako je Spirulina, modro-zelené jako je chlorela, petržel, kapustu, mangold, tyto potraviny umí urychlit omlazení.
    • Zeleninu upravujte kratší dobu, ale při vyšší teplotě. Tímto způsobem se potraviny (zejména vnitřek) mírně vaří ‚al dente‘(pevná na skus). Myslím, lehce na páře. Také se doporučuje nechat zavřít vodu a na minutu vkládat hranolky se zeleniny, můžete si tak přichystat krásný a zdravý talíř zeleniny.
    • Po probuzení, než si vychutnáte svůj první šálek čaje nebo kávy, pijte teplou vody s plátkem citronu, budete tak detoxikovat játra a žlučník. Můžete to prostřídat s 1 lžičkou  jablečného octa a surového medu v jednom šálku vody. Mátový čaj pijte po celý den je to další výborný prostředek pro zklidnění jaterní qi (energie). Doporučuji to obzvláště  pokud jste se setkali s podrážděností, frustrací, nebo vás okolí upozorňovalo na časté vzdychání.
    • Vyhněte se těžkým potravinám, které mohou zhoršit stagnaci v játrech. Patří mezi ně mléčné, smažené potraviny, velké množství masa
    • Zařaďte mírně štiplavé potraviny jako je jarní cibulka, česnek, řapíkatý celer, zázvor, řeřicha, hořčice, kurkuma, bazalka, kardamom, majoránka, kmín. Tyto potraviny pomáhají usnadnit přechod do jara, kdy změny počasí jsou náchylné k nachlazením, chřipkám, alergiím a akutním onemocněním. Tyto potraviny mají také silný imunitní účinek.
    • Jezte více syrové potraviny, naklíčená zrna a semena. Taktéž více kořenové zeleniny, jako jsou brambory, mrkev, řepa a tuřín.
    • Zvyšte potraviny s mírně hořkou kvalitou ty Vám mohou pomoci s problematickým vlhkým horkem v játrech. Žito, římský salát, chřest, amarant, ředkvičky, kůra citrusových plodů, pampeliška, heřmánek. Tyto prvky zahrňte do svého jídelníčku jako pravidelný základ, zejména pokud máte sklony k alergiím které jsou charakteristické svěděním, zarudnutím očí, neustálou kapku u nosu nebo kýcháním. Tyto potraviny budou mít také prospěch pro bolestivé a oteklé klouby.

     

    Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.

    Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování

    Příklad potravin typických pro element dřevo:

    • Obiloviny: pšenice, špalda, zelená zrna, zelený ječmen,

    • Zelenina: pickles (nakládaná zelenina), kyselé zelí, kyselé okurky, klíčky, ředkvičky, čerstvé bylinky, saláty, řapíkatý celer, oregano, sójové boby, kořenová vařená zelenina

    • Ovoce: ovoce kyselejší chuti: citróny, kyselé švestky, limety, jahody, maliny, brusinky, borůvky

    • Bílkoviny: zakysané mléčné produkty, jogurty, zákysy, sójový tvaroh, tofu

    • Nápoje: čaje: šípkový, mátový, meduňkový, hloh, pampeliška nebo slézový čaj, pšeničné pivo

     

    VYSAĎTE:

    •  alkohol zejména tvrdý, smažená tučná jídla, ostré, horké, mléčné výrobky, cukry a nekombinujte mléko a cukr – hodně zahleňuje, tuk a cukr taktéž, česnek je hodně horký,

    OČISTNÁ KÚRA JATER

    (provádět jednou až dvakrát za rok)

    Několik dní se postíme, nebo alespoň málo jíme a každé ráno na lačno spolkneme směs dvou lžic extra panenského olivového oleje a šťávy z půlky citronu nebo limety (případně jednu lžíci jablečného octa). Tato kúra vytáhne z jater toxické látky, které tělo následně odbourá a po třech až šesti dnech se budeme cítit jako znovuzrozeni.

    Tato kúra se také hodí k léčení depresí, neměla by však trvat déle než týden.

    Při sledování svých cílů musíš být jako strom. Musíš se pevně zachytit a držet na místě, směrovat k nebesům, nechat se kolébat jejich větrem a naučit se klidu.